18 de març 2009

De nou al 39?

Aquest matí Barcelona s'ha llevat molt d'hora i esvalotada: una cinquantena d'estudiants han estat desallotjats de l'edifici central de la UB, violentament, a quarts de sis del matí, amb el consentiment de l'actual rector, D. Ramírez. A sabotejat totalment la seva "política de diàleg".
A primera hora del matí, tres furgons de la policia antiavalots estaven estacionats davant la porta central de l'edifici històric i a dins s'estava vivint una autèntica repressió. Un grup d'antidisturbis estava carregant contra els 53 estudiants que hi havia ocupant l'edifici. A quarts de nou eren tots a fora asseguts, amb la Gran via tallada i una dotzena de furgons policials aparcats a les rodalies de la plaça Universitat.
La primera càrrega exterior s'ha produït pels vols de les 9 del matí quan els estudiants no volien aixecar-se de la Gran Via. Ha estat aleshores quan la policia ha començat la primera batalla campal que s'ha viscut avui a Barcelona: gent per terra, cadires voleiant, roba oblidada i porres més lleugeres que les plomes. Els primers detinguts ja han anat cap a comissaria. Mentrestant els que ens ho miràvem des d'uns quants metres no podíem evitar plorar d'impotència i ràbia.
Però no ha estat fins les 12 de mig dia quan la cosa s'ha animat més... A les 200 persones que podia haver a Plaça Universitat en aquell moment, s'hi han sumat els companys de la Facultat de Filosofia, Geografia i Història; la plaça feia goig, els antidisturbis encara no havien marxat.
Ja era gairebé la 1 quan la plaça s'ha començat a posar nerviosa i ha començat la segona càrrega, aquesta era per treure'ns fora de la Gran Via, encara tallada. Corredisses, cops i més ferits cada vegada. A la cruïlla del carrer d'Aribau amb la Gran Via s'ha fet un cordó policial, els estudiants han fet una sentada ensenyant les úniques armes que duien a sobre: els llibres.
Uns minuts més tard, s'ha anat a llegir el manifest davant la conselleria on poca estona després les càrregues indiscriminades s'han tornat a repetir però aquesta vegada amb més repressió: una vintena mínima de furgons envoltaven les rodalies.
Els estudiants, més tard, s'han dirigit cap al Palau Robert on la manifestació de prop d'un miler i mig de persones ha finalitzat amb una forta càrrega repressiva, l'última del matí, on fotògrafs inclosos han sofert la violència descontrolada dels Mossos d'Esquadra.
Total què s'ha aconseguit: gent hospitalitzada, ferida, periodistes ferits, un desallotjament violent, una intervenció de la policia totalment indiscriminada, repressiva i molt violenta i una suspensió de classes, un renom magnifíc de l'UB i frases com aquesta d'un estudiant de filologia hebrea de 73 anys emprenyat perquè no podia entrar: "A mi se m'escapa el temps, a tu no. Jo no vull pèrdrem classes".

Al llarg del dia d'avui s'han viscut uns moments de tensió, incomprensió, dolor... que han recordat a les càrregues policials dels grisos de fot 30 anys! En ple segle XXI i fets com aquest... Jo del rector em cauria la cara de vergonya (la cara, l'esquena i tot, vaja...!).

Mossos: manats insensibles? On és el diàleg? És veritat que el país no avança i estem anant enrere entre la crisi, el malestar de l'educació, de la sanitat...?

El nostre país no està preparat per un canvi tan important com és el de la implantació de l'EEES.

2 comentaris:

Guillem Benejam ha dit...

Hem viscut un dia històric com a estudiants universitaris. Tenim dret a veu d'opinió, però no que uns senyors fagin el que vulguin amb el seu poder.

Anònim ha dit...

uapaaa!!!
no hi ha dret amb el que han fet els mossos!! però alguna cosa aconseguirem si seguim lluitan!!
petonets!!

mari*