12 de desembre 2010
La casa dels miralls
28 de novembre 2010
Vergonyós, molt vergonyós!
30 de setembre 2010
Una vaga, dues visions
03 de setembre 2010
Instant #1
Se'l mirava amb ulls de mel, com si aquella cançó l'hagués embruixat amb cadascun del seus acords. Se'l mirava amb desig, perquè d'alguna manera la cridava però no sabia com respondre-li. Se'l mirava enamorada perquè feia temps que li havia robat el cor, però se n'acabava d'adonar. Se'l mirava tant concentrada que els ulls li llagrimejaven perquè era incapaç de tancar-los.
Les dues veus cantaven al mateix ritme, però ella ho feia en un to de veu tant feble que no era capaç de sentir-la. L'únic que proporcionava una mica de llum era una bombeta mal instal·lada i la lluna més gran que mai havia vist i ell era al centre.
Escoltant-lo no té por de somiar, i somia. Somia que aquell vespre viatgen sobre un cavall alat cap a racons inexplicables i que a la matinada l'estima, li dóna fruit i se la menja a besades...
30 de juliol 2010
Passatge meravellós I
"Hauries d'aprendre a no fer observacions personals", va dir l'Alícia amb una certa severitat: "és de mala educació".
El Barreter va obrir els ulls com taronges després d'haver sentit això; però l'única cosa que va dir va ser: "¿Per què un corb s'assembla a un escriptori?"
"Mira, ara sí que ens divertirem una mica!", va pensar l'Alícia. "M'agrada que hagin començat a dir endevinalles." I va afegir-hi en veu alta: "Em sembla que, aquesta, la puc endevinar."
"¿Vols dir que et penses que pots trobar la resposta adequada?", va dir la Llebre de Març.
"Exactament", va dir l'Alícia.
"Doncs, aleshores, hauries de dir el que penses", va continuar la Llebre de Març.
"Ja ho faig", va replicar l'Alícia al moment. "Almenys... Almenys penso el que diré, que vol dir el mateix, ¿no?"
"De cap manera!", va dir el Barreter. "Amb el mateix argument podries dir que "Veig el que menjo" és el mateix que dir "Menjo el que veig"!"
"I igualment podries dir", va afegir la Llebre de Març "que "M'agrada el que em donen" és el mateix que dir "Em donen el que m'agrada"!"
"I igualment podries dir", va afegir el Liró que semblava parlar quan dormia, "que "Respiro quan dormo" és el mateix que dir "Dormo quan respiro"!"
"En el teu cas, sí que vol dir el mateix" va dir el Barreter, i aquí es va acabar la conversa, i el grup es va estar en silenci durant un minut, mentre l'Alícia anava pensant tot el que podia recordar sobre corbs i escriptoris, que no era pas gaire.
29 d’abril 2010
Perquè jo ho vull
Vull escriure. Vull escriure allò que vull, allò que em plagui, allò que em passi, allò que m'imagini, allò màgic, allò trist... Escriure i descriure allò que em passa pel cap. Fer-ho ràpid, sense pensar i que la roda que segueixen les paraules vagi ràpida, perquè vull escriure.
Vull escriure i vull escriure molt, perquè escriure em relaxa, m'agrada... i si em deia que volia escriure jo escrivia, escrivia molt.
És tard, però vull escriure, en tinc ganes. Les paraules corren molt ràpid per la pantalla, m'equivoco, i rectifico, i escric, i les paraules corren, sense parar.
No penso, però escric, i escric sense pensar. I creo, i escric, i corro, i és tan tard que tothom dorm. Només sento el tecleig feréstec dels meus dits, i només veig les paraules que escric, perquè escric, i molt depressa.
I ja he escrit, perquè m'ho deia, i perquè m'agrada, i perqué sí, i perquè vull, sobretot perquè jo vull.
19 d’abril 2010
Carner ja ho sabia...
Els dos amants (la nit
és lleu) s'han adormit.
I aixeca, el déu Infant, un llum, i els veu formosos.
Té dos presents, l'Amor, dintre la mà confosos.
¿Per qui serà el Dolor? ¿Per qui serà l'Oblit?
06 d’abril 2010
Estels del Sud
Els Estels del Sud és una travessa que té lloc al Massís dels Ports. Passa per Paüls, Arnes, Beseit, el refugi de la Font Ferrera i el refugi de Caro. Pots començar-la des d'on vulguis i com que és un circuit tancat acabes on vas començar. Està pensada per fer-la en cinc jornades i fer nit a cadascun dels llocs que he citat abans.
Cada dia t'envolta un paisatge diferent mentre vas fent camí i esperes arribar al poble per decidir on dormiràs i què menjaràs.
Aquests dies he recordat què era sortir amb la motxilla a caminar. Sentir el seu pes sobre les teves espatlles i com l'alè et va marcant el pas. Recordar com les pujades fan que t'aïllis i sigui tu sol qui avança i com les baixades t'uneixen de nou al grup. Veure que fer una suadeta val la pena quan t'adones que t'envolta un país que amb prou feines has explorat i et deixa amb un pam de nas davant les seves belleses que s'extenen fins on la vista no arriba i et fan sentir tan agraït que fa que vulguis tornar a gaudir d'aquesta sensació tan agradable.
Gràcies per acompanyar-m'hi Sebas.
Ara m'esperen un grapat de dies de recuperació, però animo a tothom a fer-la perquè paga la pena!
23 de març 2010
Xocolata desfeta
Relat
Com cada primer dijous de mes, anava a prendre una xocolata desfeta al carrer Petritxol. Però no vaig poder anar més lluny de la botiga de paraigües del número disset, ja que una noia em va aturar, amb l'aire malhumorat. Era força bonica, duia els cabells llargs i negres i una arracada al nariu esquerra. Va cridar: "Jo també sóc de Cassà de la Selva!"
19 de març 2010
Comptat i debatut
Malaurat país de botiguers que trau la llengua subhasta sense escrúpols, amb la cara descoberta i els mitjans de comunicació com a testimonis de la desfeta. País de paisatge hipotecat, venut a la divina providència, som hereus irresponsables i curts de mires. País que fuig de la lectura no sigui cosa que les lletres inspiren la revolta racional, i nacional, que necessita. País que aspira a sucursal, sanament regionalista, educadament dòcil, infinitament alienat. País de treballadors precaris que accepten qualsevol cosa, que assumeixen el rol indigne d’engranatge, que demanen permís per anar al lavabo i no senten vergonya... País de complexos i tergiversacions, capital de la censura i de la manipulació mediàtica, país de l’enveja i l'autoodi que nega i neutralitza però no basteix, que protesta flèbilment des de la barrera. País amnèsic, desmemoriat, que amaga la història en les profunditats de l’armari, país de la vacuïtat, de la ortodòxia i el discurs unívoc, retrohomenatge als prejudicis com a dogma de fe. País de polítics corsaris que menyspreen la sobirania popular, governants que són titelles dels empresaris, amos i senyors de la pompa i la ostentació! País anònim, sense símbols, a la deriva del temps i de l’espai, país de putes, lladres i capellans, especuladors de proxenetes, taxistes furibunds i altres bestioles de Déu...
Pau Alabajos
http://www.myspace.com/paualabajos
14 de març 2010
Aiiiiiiiiiiiix que això s'acaba!
Puc reviure aquell primer dia cada vegada que acluco els ulls, i ho torno a sentir tot... torno a sentir aquells nervis que em regiraven la panxa només de provar d'imaginar-me els meus companys; sento altra vegada la sensació d'inseguretat que provoca la solitud enmig d'una multitud; sento el fred gironí de novembre que em feia posar la pell de gallina cada cop que bufava i em fregava el bescoll; torno a veure fulards de mil colors, somriures, abraçades i moltes cares noves.
Totes aquestes imatges van anar prenent una forma diferent. A mesura que passaven les FoCas la solitud s'anava atenuant i el fred s'anava convertint en el caliu més agradable del món al costat d'una guitarra i una llar de foc, però ai! aquells nervis no hi ha qui els pari... que va! Encara és l'hora que tinc nervis, i espero, com una criatura la nit de reis, que arribi l'última FoCa. L'espero en part contenta i en part trista, per una banda vull tornar a veure tots els meus companys i viure aquest últim cap de setmana com mai he viscut els altres, però també m'ho miro amb ulls objectius i veig que ja cal que l'aprofiti bé, perquè poques vegades més tornarem a estar tots junts.
Però, al cap i a la fi, me n'alegro i en general la valoració és positiva. M'ha encantat ser focaire i ho repetiria milers de vegades, però amb una condició: que sempre fos amb vosaltres, perquè no seria ni la meitat d'emocionant que ho ha estat aquesta!
L'aventura de la vida ens ha brindat un altre dels seus episodis meravellosos. Vivim-lo doncs, ara que encara podem!
VISCA SANT VELL! VISC A SANT VELL!
09 de març 2010
Neva a Barcelona, neva a Catalunya!
Feia fred però Barcelona es movia al seu ritme, potser una mica alentit a causa del mal temps que feia, però anava bategant. Els comerços eren oberts, el trànsit anava carregat com de costum i la RENFE duia retards, per variar...
Aquest és el panorama que es va anar veien durant tot el matí. Cap allà les 11, però, la pluja que havia anat humitejant el terra es va tornar aiguaneu, aquell tipus de neu que no qualla però és bonica de veure. Això va fer-nos mirar per la finestra uns instants. I mica en mica aquesta aiguaneu es va tornar neu i va anar enfarinant la ciutat a mesura que passava la tarda.
Aquesta nevada va fer que ens tornéssim petits, va fer-nos tornar al Nadal i ens va fer sentir una mica més feliços, una felicitat que en aquests temps molta gent va agrair. La duresa de la crisi havia castigat el Nadal i va castigant cada mes que passa i la nevada ens va fer oblidar-la per uns instants.
Però aquesta nevada no només ha portat flors i violes... com bé diu ma mare: "la neu és molt bonica però porta molts problemes", i ahir els va portar de valent. Barcelona, com no, va tornar a ser el centre de tot, el melic del món com es pensa que és. La comtal es va posar cames amunt per tres dits de neu que van caure...
En fi... alguns diuen que va ser històric, d'altres que va ser màgic i jo... simplement ho vaig viure.
21 de febrer 2010
Dolça tarda de formació...
Les olors a sorra, herba, alzina... es mesclen i em fan inspirar benestar, que fa que assaboregi el berenar del cau, que tantes vegades he menjat (galetes de xocolata), d'una manera diferent. Avui, no sé perquè però tenen un gust especial, més dolces, no sé, menys remollides.
Per fi, després d'uns quants dies de pluja el sol ens ve a saludar i es deixa veure una mica. A l'hora que és ja comença a fer el mandra i s'està amagant darrera les muntanyes que ens envolten per l'oest.
El vent fa moure les flors i els petits arbustos que em queden al costat, no em fa agafar fred i a la seva manera vol fer moure les dèbils plantes i fer-les oblidar per un instant la seva condició immòbil, mentre el sol va marxant mica en mica, per deixar pas a l'elegant lluna, que es vestirà de nit i s'engalanarà d'estelles.
Gràcies per inspirar-me focaires.
19 de febrer 2010
Viatge amb autobús
Així són els vianants de Barcelona, la millor botiga del món, que diuen...
09 de gener 2010
Filo-logia
Amb aquesta frase de Saussure enceto l'any blocairae:
"El llenguatge, en qualsevol moment de la seva existència, es presenta com una organització, com un sistema o estructura: els elements lingüístics no tenen cap significació independentment de la seva relació amb el tot."
La filologia és l'estudi dels textos i de les llengües antigues i modernes. El terme originalment significa amor -en grec, filo- d'aprendre i literatura -en grec, logia. El terme Filologia descriu també l'estudi d'una llengua juntament amb la seva literatura i els seus contextos històrics i culturals, els quals són indispensables per a una comprensió dels treballs literaris i altres textos culturals significatius. La filologia abarca l'estudi de la gramàtica, la retòrica, la història o la interpretació d'autors, així com les tradicions crítiques associades a una determinada llengua.
Avui en dia, la filologia tendeix a referir-se als estudis acadèmics associats a un idioma, agrupant àrees com la fonètica, la morfosintaxi, la dialectologia, la lingüística històrica, etc. en la part de llengua i els diversos períodes de la literatura corresponent. A la Universitat de Barcelona un petit grup de filòlegs catalans va completant mica en mica la seva formació. Els va unir la filologia i ara ja són un grup, inseparable...